Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Sambon vägrar flytta

Jag äger en bostadsrätt där en kvinna har flytttat in i efter att jag själv bott där ca. 3mån. Tillsammans har vi bott där 10 år. Jag vill att hon flyttar men hon vägrar. Vad kan jag göra för att bli av med henne utan att själv behöva sälja? Vi har inga skrivna papper mellan oss. /Peter

Hej!

Det är lite svårt att tolka din fråga. Har ni varit sambo i tio år?
Att leva som sambo innebär att man bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, i ett parförhållande.
När samboförhållandet upphör ska samboegendomen delas lika genom bodelning.
Samboegendom är bostad och bohag som har införskaffats för gemensam användning. Det går att avtala bort viss egendom genom ett samboavtal, men så är alltså inte fallet här.
Frågan är således om du köpte lägenheten för eget bruk eller om du köpte den för att ni skulle bo där tillsammans. Det hela kan kompliceras om ni var tillsammans redan när du köpte lägenheten, och om det t.ex. var en slump att du bodde där själv de tre första månaderna.
Om lägenheten inte skulle utgöra samboegendom har din sambo, enligt 22 § sambolagen, rätt till lägenheten, endast om hon ”bäst behöver den”. Om ni inte har eller har haft barn tillsammans krävs det ”synnerliga skäl” för att hon skall få ta över den, och hon måste då ersätta dig för bostadens hela värde.

Richard Langéen • 8 feb-2010


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *