Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Ska en polisman identifiera sig?

Mina frgor r om det r lag p att en polisman ska bra legitimation och kunna identifiera sig som polis samt om jag p begran en polisman mste kunna legitimera mig och vad som hnder om jag inte gr det? /Bjrn

Hej!

Ja, enligt 15 polisfrordningen ska poliser under tjnstgringen ha med sig tjnstekort fr polisman (allts polislegitimation) fr att p begran kunna identifiera sig. Detta gller alltid om inte srskilda skl ger anledning till ngot annat.

Din andra frga regleras i 14 polislagen, som sger att ”antrffas en oknd person av en polisman och finns det srskild anledning anta att han r efterspanad eller efterlyst och med std av lag skall bervas friheten vid antrffandet, fr han omhndertas fr identifiering, om han vgrar att lmna uppgift om sin identitet eller det finns anledning anta att hans uppgift om denna r oriktig”. Vid ett omhndertagande enligt 14 mste dock identiteten faststllas p ett skyndsamt stt. Den omhndertagne ska omedelbart friges s snart han har identifierats. Han fr inte hllas kvar under lngre tid n sex timmar eller, om det r av synnerlig vikt att han identifieras, tolv timmar. Dessa krav kan du lsa om i 16 polislagen.

Richard Langéen • 24 sep-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *