Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Förolämpning via sms

Jag har fått en massa elaka sms från mitt ex. Finns det något brott jag kan anmäla honom för för att få slut på trakasserierna? /Linda

Hej!

Brotten som kan komma i fråga är ofredande enligt 4 kap. 7 § eller förolämpning enligt 5 kap. 3 § brottsbalken. Ofredande kräver att ditt ex har utsatt dig för ett ”hänsynslöst beteende”, t.ex. genom att skicka många och kränkande sms. Förolämpning kräver troligen inte mer än enstaka meddelanden av kränkande karaktär. Brottet förolämpning faller dock inte under allmänt åtal, vilket innebär att du inte kommer få hjälp av någon åklagare utan själv måste driva frågan i en domstol. Den enklaste lösningen är kanske att du spärrar din förra killes telefonnummer hos din mobilleverantör.

Richard Langéen • 13 maj-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *