Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Vad betyder teleologisk tolkning?

Jag har en enkel fråga som ni säkert kan besvara. Vad innebär det att göra en teleologisk tolkning när man pratar juridik? /Adam

Hej!

Och jag har ett enkelt svar till dig. Teleologisk lagtolkning, även kallad ändamålstolkning, innebär att lagen tolkas efter sitt ändamål och syfte. Detta kan förklaras med ett exempel från en gammal tenta: ”Antag att det finns en lag om hantering av livsmedel där det står att man inte får stoppa fingrarna i grytan när man lagar mat i storkök. Syftet är att förhindra matförgiftning. Om någon stoppar foten i maten och blir anmäld för detta kan man, om man gör en ändamålstolkning, anse att man av samma skäl inte heller bör stoppa fötterna i grytan.”

Richard Langéen • 24 apr-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *