Tillstånd för att ha inneboende?

Min hyresvärd påstår att man måste ha tillstånd av honom för att få ha en inneboende i sin lägenhet? Stämmer detta och vilka åtgärder kan han i så fall vidtaga mot mig? /Marcus

Hej!

Nej, det stämmer inte, du behöver inte ha något som helst tillstånd för att ha en inneboende i din lägenhet. Det enda som krävs är att din inneboende, precis som du själv, inte stör dina grannar. Detta följer av 25 § jordabalken:

När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *