Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Mste man vittna?

Jag bevittnade en ganska allvarlig misshandel fr en tid sedan och har nu blivit kallad som vittne till rttegngen mot killen som utfrde misshandel. Jag tycker det r ganska jobbigt och skulle helst vilja slippa. Kan jag strunta i att g dit eller kan jag sitta tyst och inte sga ngot under rttgngen? /Jesper

Hej!

Att vittna r en samhllsplikt. 36 kap. 1 rttegngsbalken stadgar att ”var och en, som inte r part i mlet, fr hras som vittne”. Undantag grs enligt 3 bara fr part som ”r eller varit gift eller r i rtt upp- eller nedstigande slktskap eller svgerlag eller r syskon eller r i det svgerlag, att den ene r eller varit gift med den andres syskon, eller som p liknande stt r parten nrstende”.

Uteblir du frn rttegngen kan hela frhandlingen stllas in och du kan bli skyldig att betala vite och riskerar att bli hmtad av polis. Vgrar du ”utan giltigt skl att avlgga ed eller att avgiva vittnesml eller besvara frga” kan du dmas till vite eller hktning. Detta framgr av 36 kap. 21-22 rttegngsbalken.

Det r allts en bra id att g dit, ven om det knns jobbigt.

Richard Langéen • 16 mar-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *