Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Frmedla hyresrtter mot pengar?

r det verkligen olagligt att frmedla hyresrtter och ta betalt fr det? Om s r fallet, var i lagen kan man lsa det? /Nils

Hej!

Ja, det r vldigt olagligt och kan leda till fngelse i s lng tid som tv r. Domstolarna r ganska strnga i sna hr domar. I februari 2006 dmdes en hyresvrd som slt svarta hyreskontrakt till sex hyresgster i Hammarbyhjden till tio mnaders fngelse. Han tvingades dessutom terbetala 500 000 kronor plus rnta till fyra av hyresgsterna. Hyresgsterna fick dock bo kvar i sina lgenheter.

Frgan regleras av 12 kap. 65a jordabalken:

Ingen fr ta emot, trffa avtal om eller begra ersttning av hyresskande fr frmedling av bostadslgenhet … Den som uppstligen bryter mot frsta stycket dms till bter eller fngelse i hgst sex mnader. r brottet grovt, dms till fngelse i hgst tv r … Den som uppburit otillten ersttning r skyldig att betala tillbaka den.

Richard Langéen • 13 mar-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *