Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Olagligt att plocka golfbollar?

Jag och min bror brukar plocka golfbollar i dammarna p olika golfbanor. Nyligen s blev vi tagna p bar grning av en av klubbgarna. Han pstar att det r stld att plocka bollarna eftersom de tillhr klubben. Han pstr ocks att vi inte ens fr vara p banan eftersom vi inte r medlemmar i klubben. S mina frgor lyder allts: r det olagligt fr oss att vistas p banan och r det olagligt att plocka golfbollar? /Kim

Hej!

Det hr r en klurig frga. Inom juridiken talar man om fng, eller laga fng, vilket r lagligen erknda stt att frvara gandertt till en sak. Man skiljer mellan derivativa och originra fng. Derivativa fng innebr att frvrvaren kan hrleda sin rtt frn den tidigare garen. Jag kper en bil av en person p Blocket. D gr jag ett derivativt fng. Originra fng innebr dremot att man inte kan hrleda sin rtt frn den tidigare garen, det finns ingen gare, det r herrels egendom. Exempel p originra fng r jaktfngst, plockade svampar och hittegods.

Jag vill pst att bortslagna golfbollar ocks r ett originrt fng. De har ju ingen gare. Den ursprungliga garen, spelaren, har slagit bort bollen, kanske fr flera r sedan, och har lmnat den p banan utan avsikt att ngonsin leta upp den.

Enligt 12 kap. 4 brottsbalken s r det olovligt att ta vg ver tomt eller plantering eller ver annan ga, som kan skadas drav. Det r dock inte olovligt att anvnda befintliga vgar, gngstigar etc. En golfbana r till fr att g p och lr knappast ta skada av att du och din brorsa traskar omkring dr. Ni fr troligen vistas p banan, ven om ni gr det nattetid och saknar medlemskap i klubben. Dremot kan banan ta skada av att ni klampar omkring i dammarna. Botten kan g snder, vxter kan frstras, fiskarna kan f hjrtinfarkt etc. Detta r verkan eller skadegrelse enligt 12 kap. brottsbalken, beroende p hur allvarlig skadan r.

Enligt min mening s begr ni allts inget brott nr ni plockar golfbollarna. Dremot fr ni inte skada ngonting p banan eller i dammarna nr ni gr det.

Richard Langéen • 26 feb-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *