Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Fr fretag censurera?

Om man kper en tjnst p en hemsida i form av att de ska publicera en annons. Fr de bestma med hjlp av avtal vad som fr och inte fr st i annonsen? Jag tnker hr p tryckfrihetsfrordningen. /Johan

Ja, eftersom du ingr ett avtal med fretaget som skall publicera annonsen s kan det ocks bestmma avtalsvillkoren. Sedan r det upp till dig om du vill g med p dem eller inte. Justitiekanslern har kommit fram till att privata fretag fr censurera innehllet i tryckta skrifter och nttidningar. Dremot rder strikt frbud fr myndigheter att utva censur. Detta framgr av 1 tryckfrihetsfrordningen:

Med tryckfrihet frsts varje svensk medborgares rtt att, utan ngra av myndighet eller annat allmnt organ i frvg lagda hinder, utgiva skrifter, att sedermera endast infr laglig domstol kunna tilltalas fr deras innehll, och att icke i annat fall kunna straffas drfr, n om detta innehll strider mot tydlig lag, given att bevara allmnt lugn, utan att terhlla allmn upplysning.

Richard Langéen • 26 feb-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *