Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Ersttning fr frlorad jacka

Jag var ute p krogen i helgen och lmnade in min jacka i garderoben mot en avgift om 20 kr. Nr jag skulle lmna krogen s var jackan borta. Kroggaren vgrar betala ngon ersttning och hnvisar till den skylt som ska ha sttt vid ingngen och upplyst beskarna om att krogen inte tar ansvar fr jackor och andra saker som lmnas in i garderoben. Finns det ngot jag kan gra? Jackan r ganska dyr. /Markus

Hej!

Detta r en intressant frga och s hr ligger det till. Kroggaren har fel. Du har rtt till ersttning, bde fr jackan och fr andra persedlar som du lmnade in i garderoben. Det har HD och Allmnna reklamationsnmnden (ARN) slagit fast.

Det spelar ingen roll om kroggaren har satt upp en skylt vid garderoben som sger att han inte tar ansvar fr kundernas klder. Han kan inte friskriva sig frn ersttningsskyldigheten fr inlmnade ytterklder, oavsett hur stor och tydlig skylt han har satt upp. Detta gller bde fr restauranger och nattklubbar, men kanske ven gym och liknande stllen dr man tillflligt lmnar in sina klder.

I NJA 1983 s 701 hade tv personer lmnat in sina ytterklder p en krog. Klderna frsvann och restaurangfretaget blev tvunget att erstta frlusten.

S hr skriver Hgsta domstolen:

D beskare sjlvfallet mste hnga av sig sina ytterklder framstr det drfr som naturligt att i restaurangbolagets tagande jmvl inbegripa tillsynen av dessa. Bolaget har sledes blivit ansvarigt fr ytterklderna ssom fr deponerat gods. Bolaget har inte visat att frsummelse med avseende p tillsynen av ytterklderna inte ligger bolaget till last. Ngon omstndighet som visar att servicebolaget eller dess gster varit medvllande till frlusten av ifrgavarande plagg har inte heller framkommit i mlet.

I ett rende frn Allmnna reklamationsnmnden s hade en krog slarvat bort en kunds jacka. Kunden tvingades ta taxi hem eftersom det var mitt i vintern. Nmnden ansg att han skulle f ersttning inte bara fr jackan utan ven fr taxiresan. I ett annat ARN-rende frn Helsingborg hade en 16-rings jacka (nypris 5 000 kr) frsvunnit ur garderoben p en nattklubb. ARN rekommenderade klubben att erstta 16-ringen med 2 000 kronor. ARN menade att klubben hade ingtt ett avtal om frvaring med 16-ringen nr denne lmnat in jackan i garderoben.

Enligt ARN s har kunden rtt till ersttning fr jacka, handskar, mssa och taxikostnader, men inte fr vrdesaker som lmnats kvar i ytterklderna.

Richard Langéen • 23 feb-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *