Rimlig hyra fr lgenhet

Jag undrar vad som r en rimlig hyra fr en lgenhet och om lagstiftningen har ngon bestmd regel om denna frga? /Patrik

Hej!

Vid tvist om hyra skall hyran bestmmas av hyresnmnden enligt den s.k. bruksvrdesprincipen och 12 kap. 55 jordabalken. Lagrummet sger att hyran skall faststllas till ett skligt belopp. Vidare sger lagen att en hyra r osklig om den r ptagligt hgre n hyran fr lgenheter som med hnsyn till bruksvrdet r likvrdiga. I frsta hand skall en jmfrelse gras med lgenheter p orten som gs av kommunala bostadsfretag. Ptaglighetsrekvisitet har enligt praxis bestmts till ungefr fem procent. En hyra r allts inte rimlig om den r ungefr 5 procent hgre i jmfrelse med en motsvarande lgenhet p din ort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *