verta lgenhet vids ddsfall

Min sambo och jag bor i en hyreslgenhet som str p honom. Nu undrar vad som skulle hnda om han t.ex. dog. Skulle jag f verta lgenheten? /Cissi

Hej!

Ja, om ddsboet inte motsger sig verltelsen. Enligt 12 kap. 34 jordabalken s kan en hyresgst ”verlta hyresrtten till en nrstende som varaktigt sammanbor med honom, om hyresnmnden lmnar tillstnd till verltelsen”. Lagen sger att nmnden skall lmna sdant tillstnd om hyresvrden ”skligen kan nja sig med frndringen. Enligt andra stycket s gller detta ocks om hyresgsten avlider under hyrestiden ”och ddsboet vill verlta hyresrtten till sdan ddsbodelgare eller annan hyresgsten nrstende som varaktigt sammanbodde med honom. Vad som menas med att hyresvrden ”skligen kan nja sig med frndringen” r i princip att du skall kunna betala hyran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *