Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Marsvinslukt i hyreslgenhet

Nr jag skulle flytta in i min nya hyreslgenhet s stank den av marsvinslukt. Av ngon anledning s knde jag inte ngon mrkbar lukt nr jag tittade p lgenheten. Vad kan jag gra? Det kan ju inte vara ok av hyresvrden eller av de som bodde dr innan att lmna ver en lgenhet som nstan inte gr att bo i. Marsvinslukt r verkligen outhrdlig. /Mange

Hej!

Nej, det dr lter inte okej. Tillmpliga paragrafer r 9 , 10 och 11 jordabalken. Enligt 9 s skall hyresvrden lmna ver lgenheten till en ny hyresgst i sdant skick att den enligt den allmnna uppfattningen i orten r fullt brukbar fr det avsedda ndamlet. Ditt ndaml r uppenbarligen att bo i lgenheten. Avtal om att lgenheten skall vara i smre skick fr bara avtalas om uppltelsen avser en bostadslgenhet fr fritidsndaml eller en lokal, eller om hyresavtalet innehller en frhandlingsklausul enligt hyresfrhandlingslagen (1978:304) och bestmmelserna om lgenhetens skick har tagits in i en frhandlingsverenskommelse enligt nmnda lag.

r lgenheten s pass frstrd att den inte kan anvndas fr det avsedda ndamlet s frfaller avtalet. D r du allts inte skyldig att ta lgenheten och fullflja din del av avtalet. Hyresvrden r dessutom skyldig att utge ersttning fr skadan om han r vllande till den eller om han inte upplyst dig om den.

Frgan r dock om lgenheten verkligen r obeboelig p grund av stanken. Om det gr att bo i den r s handlar det om en ringare skada enligt 11 jordabalken. D har du fljande valmjligheter. Du har rtt att sjlv avhjlpa bristen p hyresvrdens bekostnad om han vgrar gra det. Kan bristen inte avhjlpas utan drjsml eller underlter hyresvrden att efter tillsgelse ombesrja tgrden s snart det kan ske, kan du sga upp avtalet. Bristen mste dock vara av vsentlig betydelse. Fr den tid lgenheten r i bristflligt skick s har du rtt till sklig nedsttning av hyran. Du har ocks rtt till ersttning fr skada, om hyresvrden inte visar att bristen inte beror p hans frsummelse. Trilskas hyresvrden s kan du ven kontakta hyresnmnden och krva ett tgrdsfrelggande mot honom.

Richard Langéen • 22 jan-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *