Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Uppsgning av facklig frtroendeman

Jag har hrt att man som facklig frtroendeman kan komma undan vid en uppsgning p grund av arbetsbrist, allts f fortstta arbete ven om man str p tur att kickas. Stmmer detta? /Jalle

Ja, under vissa frutsttningar. Frgan regleras av Lag (1974:358) om facklig frtroendemans stllning p arbetsplatsen. Enligt 8 s skall en facklig frtroendeman vid uppsgning p grund av arbetsbrist och vid permittering ges fretrde till fortsatt arbete. Men detta gller bara om han r av srskild betydelse fr den fackliga verksamheten p arbetsplatsen. Om frtroendemannen bara kan beredas fortsatt arbete genom omplacering s mste han ha tillrckliga kvalifikationer fr detta arbete. Annars kan han ocks sgas upp utan fretrde.

Richard Langéen • 20 jan-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *