Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Kollektiv bestraffning i Sverige?

Gr det att dma ut kollektiva straff i Sverige, allts kan en domstol dma en strre grupp mnniskor p en och samma gng? /P

Hej!

Nej, kollektiv bestraffning hr hemma i sjlvhrskarmakter och r i princip frbjudet i Sverige. Om det inte gr att hitta en skyldig person s skall alla g fria. Domstolen kan inte dma alla som str misstnkta fr ett brott bara fr att man vet att ngon av dem har gjort sig skyldig till brottet. Om det gr att faststlla att alla har medverkat till brottet s kan de dock dmas som ”medgrningsmn”.

Ett intressant rttsfall som berr denna frga r det s.k. Lindome-fallet, dr en ldre man i Lindome mrdades och dr tv personer befann sig p grningsplatsen nr mordet begicks. Personerna friades eftersom det inte gick att bevisa vem som mrdat mannen. Media pstod att personerna skyllde p varandra och att de egentligen borde ha dmts. Men faktum r att domstolen gjorde helt rtt. Egentligen s handlade det inte om att personerna skyllde p varandra. Uppenbarligen s var ju en av personerna oskyldig och eftersom det inte gick att bevisa vem som var skyldig s var domstolen tvungen att fria bda tv.

Richard Langéen • 12 jan-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *