Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Frsljning av gemensamt hus

Jag och mina tre syskon ger (frn ett arv) ett hus tillsammans. Jag och min ena syster vill att huset ska sljas, men vra tv andra syskon vill inte. Finns det ngot i lagen som hjlper oss? /Mille

Hej!

Ja, det finns det. Ert gemensamma husgande regleras av samganderttslagen (1904:48). Enligt lagens 2 s erfordras samtliga delgares samtycke fr frfogande ver det samfllda godset i dess helhet eller fr vidtagande av tgrd i godsets frvaltning. Alla fyra delgare mste allts vara verens. Men lagen reglerar ocks fall dr det inte gr att komma verens. Enligt 6 s kan du och din syster krva att huset skall sljas p offentlig auktion. Era syskon kan bara skjuta upp en sdan frsljning om de kan visa upp synnerliga skl fr anstnd.

Richard Langéen • 4 jan-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *