Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Skicka ut falska fakturor

Jag har funderat p det hr med falska fakturor och tycker det r en ganska smart id. Storfretag mste ju f in s mnga fakturor att de inte kan hlla reda p vilka som r kta och vilka som inte r det. Men jag undrar vad det r fr brott att skicka ut falska fakturor? /Danne

Hej!

Jag vet inte hur smart det r, dremot vet jag att det r vldigt olagligt. Att skicka ut falska fakturor r ett typiskt fall av bedrgeri enligt 9 kap. 1 brottsbalken. Paragrafen sger att den som medelst vilseledande frmr ngon till handling eller underltenhet, som innebr vinning fr grningsmannen och skada fr den vilseledde eller ngon i vars stlle denne r, dmes fr bedrgeri till fngelse i hgst tv r. Nr du skickar ivg den falska fakturan s vilseleder du fretaget att tro att det r en riktig rkning som skall betalas (vilseledanderekvisitet) . Men fr att brottet skall fullbordas s mste fretaget ocks betala fakturan (handlingsrekvisitet), annars gr du dig skyldig till frsk till bedrgeri.

Richard Langéen • 3 jan-2009


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *