Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Felaktig lneutbelning

Jag har av ngon besynnerlig anledning – ftt in 12 000 kr som ln frn ett fretag som jag inte ens knner till. Vad ska jag gra? Kan jag behlla pengarna eller mste jag underrtta fretaget ifrga? /Ville

Hej!

Du har ingen rtt att behlla pengarna. Detta fljer av den s kallade condictio indebiti-principen. Condictio indebeti, latin fr att terstlla det icke gda, r en civilrttslig princip om att terf en utbetalning som skett av misstag, t.ex. fr en arbetsgivare som betalat ut ln tv gnger fr samma prestation, betalat ln med fr hgt belopp eller, som i ditt fall, gjort en helt felaktig lneutbetalning. Undantag kan dock gras om mottagaren r i god tro och spenderar pengarna i tron om att det r hans egna. S r dock inte fallet hr eftersom du uppenbarligen har frsttt att pengarna inte r dina. Kontakta fretaget och rtta till felet.

Richard Langéen • 27 dec-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *