Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Underhll av vg enligt servitut

Vi har ett avtalsservitut som ger oss rtt att nyttja en vg av vr granne. Min frga r vem det r som ska st fr underhllet av vgen, vi eller grannen? /Jan

Hej!

I frga om servitut s brukar man prata om den hrskande fastigheten (den som tar) och tjnande fastigheten (den som ger). I det hr fallet s r ni hrskande och er granne r tjnande . Enligt 14 kap. 1 2 st. s fr ett avtalsservitut endast avse ndaml som r av stadigvarande betydelse fr den hrskande fastigheten och fr inte frenas med positiva frpliktelser fr garen av den tjnande fastigheten. Undantag grs dock fr underhll av vg, byggnad eller annan anlggning som avses med servitutet. Frgan r allts vad som str i servitutet. Str det inget om vem som skall underhlla vgen s r det ni som fr gra det.

Richard Langéen • 10 dec-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *