Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Potatiskanon ett vapen?

Jag undrar om en potatiskanon kan klassas som ett vapen enligt lagen? Jag har tillverkat kanonen av ett plastrr. Den gr att ladda med t.ex. potatisar eller med en helt rund kula. Rret mste dock sluta ttt fr att fungera. Kanonen drivs av gasen frn en sprayburk, som man stter i slutet av rret. Kanonen kan krossa en bilruta utan problem. /Fredrik

Hej, Fredrik!

Om man tittar i vapenlagen s sger 1 att med skjutvapen frsts vapen med vilka kulor, hagel, harpuner eller andra projektiler kan skjutas ut med hjlp av krutladdningar, kolsyreladdningar, komprimerad luft eller andra liknande utskjutningsmedel. Samtidigt sger 3 att vad som sgs om skjutvapen ocks gller anordningar som till verkan och ndaml r jmfrliga med skjutvapen.

Du sger att din kanon kan skjuta bde kulor och andra projektiler samt att den anvnder gas som utskjutningsmedel och att den ltt kan krossa en bilruta. Med andra ord skulle den ocks kunna skada en mnniska. Det verkar som att din kanon kan ha samma verkan och ndaml som ett skjutvapen och att du sledes har tillverkat dig en anordning som kan klassas som ett vapen enligt lagen.

Richard Langéen • 27 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *