Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Lagligt att stta upp affischer?

r det lagligt att stta upp affischer p elskp, fasader och liknande platser? Min kommun verkar tminstone inte bry sig eftersom folk affischerar lite var och hur som helst. /Erik

Hej, Erik!
Nej, det r inte lagligt att stta upp affischer p offentlig plats utan tillstnd. Du kan gra dig skyldig till skadegrelse eller verkan enligt 12 kap. 1 respektive 2 brottsbalken. verkan r en lindrigare form av skadegrelse och aktualiseras om brottet med hnsyn till skadans obetydlighet och vriga omstndigheter r att anse som ringa. Du kan ven gra dig skyldig till egenmktigt frfarande om du affischerar ver affischer vars uppsttare faktiskt har tillstnd.

Enligt 1 frordningen (1993: 1632) med bemyndigande fr kommuner och lnsstyrelser att meddela lokala freskrifter enligt ordningslagen (1993:1617), s r det kommunernas uppgift att bestmma om t.ex. affischering. Detta gr man i sina ordningsfreskrifter. Att din kommun inte verkar bryr sig beror frmodligen p att de inte har resurser att agera mot den olaga affischeringen. S hr str det t.ex. i 10 i Allmnna lokala ordningsfreskrifter fr rebro kommun:

Affischer, annonser eller liknande anslag fr inte utan tillstnd av polismyndigheten sttas upp p sdana husvggar, staket, stolpar eller liknande som vetter mot offentlig plats. Tillstnd behvs inte fr att stta upp anslag p tavlor, pelare eller andra liknande anordningar som r avsedda fr detta ndaml. Inte heller krvs tillstnd fr nringsidkare att stta upp annonser och andra tillknnagivanden som avser nringsidkarens rrelse p byggnad dr rrelsen finns.

Jag vet att det bl.a. skall finns en tingsrttsdom mot Nationaldemokraternas frre partiledare, Tor Paulsson, dr denne dmts fr verkan efter att ha satt upp en av partiets affischer p allmn plats. Jag har dock inte kunnat ta fram den eftersom varken Lagen.nu eller Rttsbanken publicerar ldre domar frn tingsrtterna.

Richard Langéen • 22 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *