Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Lsa annans e-post och facebook

Jag misstnker att min flickvn r otrogen och funderar p att lsa hennes e-post och Facebook-PM fr att se om hon pratar med ngra killar dr. Gr jag mig skyldig till ngot brott i s fall? /Mattias

Ja, om du loggar in p hennes e-post och/eller Facebook-konto och lser hennes privata meddelanden s gr du dig skyldig till dataintrng. Det finns ett intressant rttsfall p detta, RH 2004:40, dr en kille hade loggat in p en tjejs Lunastorm, lst hennes e-post samt skickat e-post med krnkande innehll frn hennes e-postadress till andra personer. Grningsmannen dmdes fr bl.a. dataintrng:

”I enlighet med tingsrttens i denna del inte verklagade dom skall S.J. dmas fr dataintrng genom att han gemensamt och i samfrstnd med andra olovligen har berett sig tilltrde till mlsgandens hemsida p Lunarstorm samt olovligen har tagit del av hennes e-post.”

Dataintrng regleras av 4 kap. 9 c brottsbalken:

”Den som i annat fall n som sgs i 8 och 9 olovligen bereder sig tillgng till en uppgift som r avsedd fr automatiserad behandling eller olovligen ndrar, utplnar, blockerar eller i register fr in en sdan uppgift dms fr dataintrng till bter eller fngelse i hgst tv r.”

Richard Langéen • 18 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *