Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Lagligt att tillverka vin hemma?

Jag funderar p att gra vin hemma. Men jag undrar om det verkligen r lagligt, eller r det bara ngot som polisen valt att blunda fr? /Alex

Hej, Alex!

Nej, det r faktiskt lagligt att tillverka l och vin hemma, om man gr det fr eget bruk. Det kan du lsa i alkohollagen (1994:1738). Relevanta lagrum r bl.a. 2 kap. 2 , som sger att ”vin, starkl eller l fr inte tillverkas utan tillstnd om det inte gller tillverkning i hemmet fr eget behov”. Vin definieras enligt 1 kap. 5 som en ”alkoholdryck som r framstlld genom jsning av druvor eller druvmust eller av br, frukt eller andra vxtdelar samt andra alkoholdrycker som innehller hgst 22 volymprocent alkohol och som inte r spritdryck, starkl eller l”.

Richard Langéen • 15 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *