Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Vktares rtt att gripa ngon

Jag undrar om en vktare har samma befogenheter att gripa ngon som en polisman/-kvinna eller en ordningsvakt har? /Angela

Hej, Angela!

Nej, det har de inte. Hr mste man skilja p ordningsvakter, vars befogenheter regleras i lag (1980:578) om ordningsvakter, poliser, vars befogenheter regleras i polislagen (1984:387) samt vktare och vanliga medborgare som har samma rtt att gripa ngon p ”bar grning” enligt bestmmelsen om s.k. envarsgripande i 24 kap. 7 st. 2 rttegngsbalken. Detta lagrum sger fljande:

Om den som har begtt brott, p vilket fngelse kan flja, ptrffas p bar grning eller flyende fot, fr han gripas av envar. Envar fr ocks gripa den som r efterlyst fr brott. Den gripne skall skyndsamt verlmnas till nrmaste polisman.

Du som medborgare har allts samma rtt att gripa ngon som en vktare har.

Richard Langéen • 13 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *