Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Kp av stulen kgrsklippare

Jag var p vg att kpa en kgrsklippare av min granne men nu visar det sig att han har stulit den fr ungefr 11 r sedan. Kan jag nd kpa den utan att sjlv ka dit fr ngot? Kan min granne ka dit? /Gran

Att kpa stldgods r naturligtvis aldrig ngon bra id. Fr det frsta s mste du vara i god tro fr att kunna gra ett s.k. godtrosfrvrv enligt lagen om godtrosfrvrv (1986:796). Det r du inte om du vet att kgrsklipparen r stulen. Det innebr att gandertten fortfarande tillhr den som gde grsklipparen innan den blev stulen fr 11 r sedan. Du kan ven dmas fr hleri enligt 9 kap. 6 brottsbalken. Dremot kan inte din granne talas fr ngot eftersom preskriptionstiden fr stld och grov stld r fem respektive tio r.

ven om du r i god tro s kan originalgaren krva tillbaka grsklipparen inom sex mnader frn det han fick eller mste antas ha ftt knnedom om ditt innehav ”om egendomen har frnhnts honom genom att ngon olovligen tagit den eller tilltvingat sig den genom vld p person eller genom hot som innebar eller fr den hotade framstod som trngande fara”, 3 lagen om godtrosfrvrv.

Richard Langéen • 10 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *