Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Nr gallras man ur belastningsregistret?

Jag och en kompis r oense om hur lnge man str kvar i brottsregistret. Min kompis pstr att man str kvar dr resten av livet, oavsett vilket brott man har begtt. Det tror inte jag. Vad r det som gller? /Fredrik

Hej, Fredrik!

Det beror helt och hllet p vad det r fr pfljd det handlar om. Gallringen regleras av 16 18 i lagen om belastningsregister (1998:620). En uppgift i registret skall t.ex. gallras om en verinstans har friknt den registrerade fr den talade grningen eller om den registrerade har avlidit. Vidare skall ett fngelse- eller frvandlingsstraff fr bter gallras tio r efter frigivningen. Skyddstillsyn eller villkorlig dom skall gallras tio r efter domen eller beslutet och sluten ungdomsvrd skall gallras tio r efter det att pfljden helt har verkstllts.

Du kan sjlv g in i lagen och kolla vad som gller: https://lagen.nu/1998:620

Richard Langéen • 9 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *