Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Samtycke i samband med brk

Jag spelade en ishockeymatch och kom i brk med en i motstndarlaget. Vi bestmde oss fr att ”gra upp” efter matchen. Det gjorde vi ocks, men eftert s blev jag polisanmld fr misshandel, trots vi varit verens om att gra upp. Spelar samtycket ngon roll? /David

Ja, det gr det. Samtycke kan vara en ansvarsfrihetsgrund, men det beror p hur allvarliga skadorna r. Enligt 24 kap. 7 brottsbalken r en grning ”som ngon begr med samtycke frn den mot vilken den riktas utgr brott endast om grningen, med hnsyn till den skada, krnkning eller fara som den medfr, dess syfte och vriga omstndigheter, r ofrsvarlig”. Rttspraxis sger att ansvarsfriheten r tillmplig s lnge skadorna efter ett brk r ”ringa”.

I en hovrttsdom frn 2006 (B 997-05) hade tv kvinnor gjort upp om en kille. Tingsrtten dmde den ena kvinnan fr misshandel, men hovrtten friade henne och ansg att ”bda kvinnorna varit instllda p att ofreda och skada varandra och ogillar talet p grund av samtycke”. S hr str det lngre ner i domen:

”Kvinnorna anses ha varit verens om att slss med varandra. Med hnsyn till vad som hnt tidigare under kvllen anses bda ha varit instllda p att ofreda den andre och i ngon utstrckning tillfoga varandra smrta och skador, till exempel i form av blmrken och mindre svullnader (jfr. NJA 1993 s. 553). Vldet och skadorna r inte av s allvarlig karaktr att ansvarsfrihet p grund av samtycke r utesluten. Hovrtten lmnar allts talet utan bifall.”

NJA 1993 s. 553, som hovrtten hnvisar till ovan, handlade om tv pojkar som inltit sig i brk p en skolgrd. talet lmnades utan tal med fljande motivering:

”Nr tv ungdomar inlter sig i brk med varandra fljer drav att bda r instllda p att ofreda den andre och i ngon utstrckning tillfoga varandra smrta och ringare vergende skador, tex i form av blmrken och mindre svullnader. S lnge brket eller slagsmlet hlls p den nivn, fr det anses ligga i situationen som sdan att det inte kan bli frga om ansvar fr ofredande eller misshandelsbrott. Att det frhller sig s beror p allmnna straffrttsliga grundsatser om samtyckes ansvarsbefriande verkan.”

Det avgrande r allts hur allvarlig er uppgrelse var.

Richard Langéen • 7 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *