Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

F slut p telefonterror

Jag har problem med en person som skickar sms och ringer till mig hela tiden, trots att jag sagt t henne att lta mig vara. Finns det ngot jag kan gra fr att f slut p den hr telefonterrorn? /Adam

Hej, Adam!

Ja, det finns det. Enligt 4 kap. 7 brottsbalken dms den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hnsynslst beteende eljest ofredar annan fr ”ofredande till bter eller fngelse i hgst ett r”. I ditt fall kan allts telefonsamtalen och sms-meddelandena utgra hnsynslst beteende. Hur det hela skulle bedmas av en domstol kan bero p mnga saker, t.ex. hur ofta och nr p dygnet hon ringer, om du svarar och vad hon i s fall sger m.m. Att du sagt t henne att sluta skulle nog spela stor roll.

I RH 2004:48 dmdes en man fr ofredande efter att ha ringt ett stort antal telefonsamtal till sin f.d. hustru. Mannen hade utsatt henne fr telefonterror under ca fyra mnaders tid med uppemot 25 telefonsamtal per dygn. Han hade ven hotat henne ver telefon och dmdes sledes ocks fr olaga hot.

Richard Langéen • 5 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *