Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Lagligt att spela in andras samtal?

Min killes frra tjej har i hemlighet spelat in ett samtal som jag och min kille hade hemma hos henne fr ett tag sen. r detta lagligt? /Carro

Nej, din killes f.d. flickvn har gjort sig skyldig till olovlig avlyssning. Detta eftersom hon inte sjlv deltog i samtalet. Att det hela intrffade i hennes eget hem spelar ingen roll. Dremot r det tilltet att spela in ett samtal som man sjlv deltar i utan att informera de andra deltagarna. Detta regleras av 4 kap. 9a brottsbalken:

”Den som i annat fall n som sgs i 8 olovligen medelst tekniskt hjlpmedel fr tergivning av ljud i hemlighet avlyssnar eller upptager tal i enrum, samtal mellan andra eller frhandlingar vid sammantrde eller annan sammankomst, vartill allmnheten icke ger tilltrde och som han sjlv icke deltager i eller som han obehrigen berett sig tilltrde till, dmes fr olovlig avlyssning till bter eller fngelse i hgst tv r.”

Richard Langéen • 3 nov-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *