Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Att bussa sin hund p ngon

Jag har en lite klurig frga t er. Vad hnder om jag anvnder min hund fr att misshandla ngon, dvs. om jag bussar hunden p ngon? Jag menar, det r ju inte jag som skadat ngon, det r hunden. Hur ska jag kunna straffas fr ngot jag inte gjort? /Johan

Hej, Johan!
Frgan r faktiskt inte srskilt klurig. Din hund kommer att rknas som ett tillhygge, vilket innebr att du lika grna kunde ha anvnt ett basebolltr eller ngot liknande. I vilket fall som helst s r det du som kommer straffas.

I RH 2004:19 hade en person bussat sin hund p ett par personer, bl.a. en polisman. Grningsmannen dmdes till fngelse fr bl.a. grov misshandel och frsk till grov misshandel. S hr motiverade hovrtten sitt domslut:

I frga om rubriceringen av grningarna kan konstateras att M.B. i bda fallen anvnt sig av sin hund p ett stt som r jmfrligt med anvndning av ett tillhygge. Enligt M.B. hade hunden, som var en korsning av raserna Mastiff och Ridgeback och drmed relativt kraftig, haft en besvrlig tid hos sin tidigare gare; M.B. litade inte sjlv p hunden i alla lgen. C.N. har berttat att hon tyckte det var ”en stor hund; som en kamphund” och B., som har beskrivit hunden som ”galen”, har tillagt att hunden ndde ver bildrrens rutram med bde kft och tassar nr den frskte komma t honom. Hundens angrepp mot svl F.A. som B. kunde ha ftt avsevrt vrre fljder n vad som blev fallet. Att mana hunden till angrepp p detta stt mste, som tingsrtten funnit, anses som srskilt hnsynslst. Grningarna skall drfr bedmas som grov misshandel samt frsk drtill.

Misshandel regleras av 3 kap. 5 brottsbalken:

Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smrta eller frstter honom eller henne i vanmakt eller ngot annat sdant tillstnd, dms fr misshandel till fngelse i hgst tv r eller, om brottet r ringa, till bter eller fngelse i hgst sex mnader.

Richard Langéen • 12 okt-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *