Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Erstta mindre skador i lgenhet

Jag hller p att flytta ut ur min hyreslgenhet och nu krver fastighetsgaren att jag skall tapetsera om fr att tcka hl frn tavlor och mbler. Mste jag det? /Calle

Hej, Calle!
Nej, det behver du frmodligen inte. Lagen sger att du inte behver erstta skador som uppsttt genom normalt slitage, t.ex. hl frn tavlor. Detta framgr av en motsatsvis tolkning av 12 kap 24 jordabalken, som sger:

”Hyresgsten skall under hyrestiden vl vrda lgenheten med vad drtill hr. Han r skyldig att erstta all skada som uppkommer genom hans vllande eller genom vrdslshet eller frsummelse av ngon som hr till hans hushll eller gstar honom eller av annan som han inrymt i lgenheten eller som dr utfr arbete fr hans rkning. Fr brandskada som han sjlv icke vllat r han dock ansvarig endast om han brustit i den omsorg och tillsyn som han bort iakttaga.”

Av 15 samma kapitel fljer dessutom att din hyresvrd r skyldig att ”med skliga tidsmellanrum ombesrja tapetsering, mlning och andra sedvanliga reparationer med anledning av lgenhetens frsmring genom lder och bruk”. Med ”skliga tidsmellanrum” brukar menas ungefr 10 r. Skulle du mot all frmodan tvingas erstta skadorna du samkat behver du nd inte erstta mer n vad som terstr av tapeternas livslngd. r tapeterna t.ex. fem r gamla behver du allts bara betala hlften av vad det kostar att tapetsera om.

Richard Langéen • 4 okt-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *