Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

F tyst p strande granne

Vi har problem med grannen som bor ovanfr vr lgenhet. Strax innan midnatt brukar han fra oljud som liknar slag frn en hammare. Slagen ekar hgt i vr lgenhet och vr dotter har ibland svrigheter med sova p grund av detta. Hur gr vi fr att f tyst p ovsendet? /Maria

Enligt 12 kap 25 jordabalken skall en hyresgst ”se till att de som bor i omgivningen inte utstts fr strningar som i sdan grad kan vara skadliga fr hlsan eller annars frsmra deras bostadsmilj att de inte skligen br tlas (strningar i boendet)”. Frgan r allts om er striga granne r tillrckligt strig, s att sga. Detta kan vara svrt att sga och en bedmning mste gras i varje enskilt fall. Brja med att titta i fastighetsvrdens ordningsfreskrifter och jmfr med bestmmelser om klockslag och liknande. Att det skulle vara tilltet att utfra byggarbete, eller vad det nu kan vara, strax innan midnatt, lter orimligt.

Anml sedan strningarna till er hyresvrd, som enligt lag r skyldig att genom tillsgelse ”se till att strningarna omedelbart upphr” (12 kap 25 2 st. jordabalken). Hjlper inte detta kan ni vnda er till Miljfrvaltningen i er kommun, som kan utva ptryckningar p hyresvrden om strningarna r av tillrckligt allvarlig karaktr. Jag tror att ni har goda mjligheter att f tyst p grannen.

Richard Langéen • 3 okt-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *