Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Olagligt att publicera bilder p ntet?

Jag undrar om det r bryter mot PUL att publicera bilder p personer p ntet och om det spelar ngon roll om man lgger upp dem p en utlndsk server eller om man lter en person frn ett annat land publicera dem? Jag har lst att PUL inte gller fr ”privat bruk”, betyder det att jag kan publicera vilka bilder som helst p min privata hemsida? /Adam

Hej, Adam!

Det r inte per automatik olagligt att publicera bilder p ntet bara fr att vi har PUL. Har du samtycke frn personen p bilden r det alltid okej att lgga upp den p webben. Har du inte samtycke aktualiseras frgorna om bilden 1) utgr personuppgifter och 2) om den i s fall r krnkande.

Enligt 3 PUL r personuppgifter all slags information som direkt eller indirekt kan hnfras till en fysiskperson som r i livet. En bild kan allts utgra personuppgifter om det gr att identifiera personen p bilden. Det kan till och med vara frga om personuppgifter om du tar en bild p en bil, eftersom det indirekt gr att identifiera garen genom nummerplten och bilregistret.

Fr att kunna faststlla vad som krnker den personliga integriteten mste man gra en bedmning frn fall till fall. Det r garanterat en krnkning att publicera utmanande bilder p en f.d. pojk- eller flickvn. Men det kan vara svrare att peka ut en krnkning om bilden t.ex. frestller en strre folksamling p en gata. D kanske det inte ens gr att identifiera personerna p bilden.

S hr skriver Datainspektionen p sin hemsida:

”Det r inte mjligt att generellt sl fast vad som r en krnkning av den personliga integriteten; en bedmning mste gras i varje enskilt fall. Vad som r en krnkning ska inte bedmas schablonartat utifrn vilka uppgifter som behandlas; man mste ocks vga in i vilket sammanhang uppgifterna frekommer, fr vilket syfte de behandlas, vilken spridning de har ftt eller riskerar att f samt vad behandlingen kan leda till. Man br ocks beakta att vad som kan vara en krnkning fr en viss person eller i ett visst sammanhang inte behver vara det fr en annan person eller i ett annat sammanhang.”

Enligt 13 PUL r det extra knsligt att lgga upp personuppgifter som kan frknippas med ras eller etniskt ursprung, politiska sikter, religis eller filosofisk vertygelse, medlemskap i fackfrening samt hlsa och sexualliv.

Det spelar ingen roll om du lgger upp bilden p en utlndsk server eftersom du fortfarande r svensk medborgare och lyder under svensk lagstiftning. Om en person frn ett annat land lgger upp bilden aktualiseras lagen i dennes hemland. D PUL bygger p ett och samma EU-direktiv kan man sluta sig till att tminstone EU-medborgare lyder under en snarlik lagstiftning som vi gr.

Det stmmer att PUL inte gller fr privat bruk, men rttspraxis visar att detta inte innefattar hemsidor, oavsett om det r din ”privata” hemsida eller inte. Den ligger fortfarande p webben och vem som helst kan beska den.

Richard Langéen • 30 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *