Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Samboavtal om hyreslgenhet

Jag bor i en hyresrtt p Sdermalm i Stockholm och funderar p att flytta ihop med min pojkvn i min lgenhet. Men jag vill inte riskera att frlora lgenheten om det skulle ta slut mellan oss. Gr detta att lsa via ett avtal mellan mig och min pojkvn? /Millan

Hej, Millan!
Ditt problem regleras av sambolagen. Enligt 3 r sambors gemensamma bostad och bohag samboegendom om egendomen frvrvats fr gemensam anvndning. Samboegendom r den egendom som kommer att frdelas lika vid en bodelning p grund av separation eller ddsfall.

Du verkar ha infrskaffat din lgenhet innan du trffade din pojkvn och fr ditt eget bruk. Under normala frhllanden br han allts inte kunna gra ngra ansprk p den vid en separation. Detta skulle kanske frndras om barn kom in i bilden d den frlder som har ”bst rtt” till lgenheten fr den. Det brukar dock vara kvinnan.

Sambolagen r dispositiv vilket innebr att den bara gller om det inte finns ngot avtal. Du kan allts avtala bort hela lagen och bestmma vad som skall vara samboegendom och vad som inte skall vara det. Jag skulle rekommendera dig att skriva ett samboavtal dr du bl.a. skriver in lgenheten som din egendom.

Richard Langéen • 29 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *