Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Olagligt att stjla strm?

r det olagligt koppla om elmtaren i huset s att man inte betalar fr all strm som man anvnder? Rknas det som stld eller bedrgeri och vad blir straffet om man gr det? /Bengt

Hej, Bengt!

Ja, det r det. Den hr frseelsen kallas fr ”olovlig kraftavledning” och har till och med ett eget lagrum i 10 kap 8 brottsbalken. Dr str det:

”Avleder ngon olovligen elektrisk kraft, dms fr olovlig kraftavledning till bter eller fngelse i hgst ett r. r brottet grovt, dms till fngelse, lgst sex mnader och hgst fyra r.”

Vad jag kan se av rttspraxis s verkar den vanligaste pfljden bli bter och skadestnd. Du kan ven dmas fr framkallande av fara fr annan. Det hnde en 54-rig Malmkpingsbo som inte bara hade kopplat frbi avgiftsmtaren utan ven elskringarna. Detta gjorde att en elektriker nstan fick strm i sig nr han skulle byta elmtare i huset. 54-ringen dmdes till bter och villkorlig dom samt tolvtusen kronor plus rnta i skadestnd till elbolaget. Dessutom fick han betala sina egna ombudskostnader. Det kan allts bli ett dyrt kalas, och skert dyrare ju mer strm du tar.

Man skulle kunna jmfra det hr brottet med stld och bedrgeri, men i NJA 1984 s 512 slog HD fast att det fr enkelhetens skull skall bedmas enligt 10 kap 8 :

”De motivuttalanden mm som nu har tergetts ger vid handen att bestmmelsen om olovlig kraftavledning i 8 kap 10 BrB har avsetts omfatta ven sdana grningar som i och fr sig skulle kunna bedmas som stld eller bedrgeri. Praktiska skl talar ocks fr att man s lngt mjligt fr in alla brott som har att gra med brukande av elektriska anlggningar under samma straffbestmmelse. Man undgr p det sttet olika grnsdragningsproblem, bla sdana som rr besittningsbegreppet. Straffmaximum r ocks detsamma fr olovlig kraftavledning som fr stld och bedrgeri.”

Richard Langéen • 21 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *