Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Fr man hetsa mot svenskar?

Jag lste om den grova misshandeln i Sdertlje dr ett stort invandrargng gett sig p tv oskyldiga svenskor och skrikit svennehora t dem. Hur kommer det sig att invandrare aldrig polisanmls eller dms fr hets mot folkgrupp mot svenskar? P min skola har jag hrt liknande tillmlen flera gnger men det har aldrig hnt ngonting. Det str ju klart och tydligt i lagen att den gller missaktning fr folkgrupp, och vi svenskar r ju ocks en folkgrupp. Varfr dms d inte invandrare som hetsar mot svenskar? /Jimmy

Hej, Jimmy!

Det stmmer att ingen har dmts fr ”hets mot svenskar”. Det beror p att svenskar inte rknas som folkgrupp enligt 16 kap 8 BrB, lagen om hets mot folkgrupp. Detta str inte uttryckligen i lagtexten, men som jurist mste man ven titta i frarbetena, rttspraxis osv. fr att frst en viss lag och dess syfte. Paragraferna r inte allt. Och det finns viss praxis som besvarar den hr frgan.

Den 31 mars 2003 publicerades en artikel i tidningen Mitt i Sdermalm dr frfattaren uttryckte tydlig missaktning mot svenskar. Artikeln hade rubriken ”Ursvenskar de mest enfaldiga jag mtt” och i texten kunde man bland annat lsa att ”ursvenskar r de mest trkiga, enfaldiga, elaka och korkade mnniskor som jag har trffat”. Artikeln polisanmldes fr hets mot folkgrupp och anmlan lmnades till Justitiekanslern, som r ensam klagare nr det gller tryckfrihetsbrott. JK avfrdade dock anmlan med fljande motivering:

”Fr innehllet i en tidning svarar den ansvarige utgivaren. En enskild person som lmnar ett meddelande till en journalist eller annan fretrdare fr en tidning m.m. r i princip inte ansvarig fr vad som skrivs i tidningen enligt den meddelarfrihetsreglering som rder, jfr 1 kap. 1 tredje stycket och 7 kap. 3 TF. Jag prvar anmlan med dessa utgngspunkter.

Det tryckfrihetsbrott som skulle kunna komma i frga hr r hets mot folkgrupp. Tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp innefattar att ngon i t.ex. en tidning hotar eller uttrycker missaktning fr en folkgrupp eller en annan sdan grupp av personer med anspelning p ras, hudfrg, nationellt eller etniskt ursprung eller sexuell lggning (7 kap. 4 11 TF och 16 kap. 8 brottsbalken).

Syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillfrskra minoritetsgrupper av skilda sammansttningar och beknnare av olika trosuppfattningar ett rttsskydd. Det fallet att ngon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att trffas av straffstadgandet. Redan p grund av vad som nu har sagts kan innehllet i insndaren inte anses utgra hets mot folkgrupp. Jag vidtar drfr ingen tgrd med anledning av anmlan.

(JK, diarienummer 3217-03-30)

Det krvs allts en lagndring fr att svenskar skall ses som folkgrupp enligt 16 kap 8 BrB. Idag verkar det inte g att dma ngon fr hets mot svenskar.

Richard Langéen • 20 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *