Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Kameravervakning i reception

Jag jobbar som receptionist och sitter ensam i en liten reception. Bakom mig sitter en videokamera. Jag har inget att dlja men det knns obehagligt att ha en kamera i nacken dagarna i nda. Jag kontaktade en skerhetsansvarig och sa att jag ville ha den flyttad, men han svarade att det r fr receptionens skerhet som den finns och att den ska frbli dr den r. Jag har tittat en del i lag (1998:150) om allmn kameravervakning. Rknas arbetsplatsen som en allmn plats, eller mste kameran peka ut p t.ex. trottoaren dr det gr mnniskor? Sen finns det inga skyltar som informerar om vervakningen. /Kimsan

Hej, Kimsan!
Eftersom det handlar om en reception, allts en plats dit allmnheten har tilltrde, spelar det ingen roll om kameran pekar ut p trottoaren. Drfr blir troligen Lag (1998:150) om allmn kameravervakning tillmplig, vilket innebr att fretaget behver tillstnd av Lnsstyrelsen. Nr sdant tillstnd ges skall hnsyn tas till den personliga integriteten, allts till ditt intresse att inte bli vervakad mot fretagets intresse att vervaka. Om kameran bara filmar dig s tvivlar jag p att Lnsstyrelsen skulle ge ngot tillstnd. Men finns det inga skyltar om kameravervakning s bryter fretaget mot lagen redan dr.

Richard Langéen • 11 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *