Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Hur hittar jag ett servitut?

Var kan man se om en fastighet r belastad med ett servitut? Finns de inskrivna ngonstans, t.ex. hos nn myndighet? /Carl

Hej, Carl!

Det finns tv olika typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut r ett frivilligt avtal mellan fastighetsgarna som upprttas efter jordabalkens regler. Det kan t.ex. vara frga om en rttighet fr en fastighet (den hrskande fastigheten) att anvnda en vg eller en brygga p en annan fastighet (den tjnande fastigheten). Ett avtalsservitut skall anmlas till inskrivningsmyndigheten och det r ocks till den myndigheten som du skall vnda dig. Officialservitut r av ngot strngare natur och kan t.ex. upprttas genom tvng. Det handlar om rttigheter som r avgrande fr en fastighets funktionalitet. Ett officialservitut skrivs in i det offentliga fastighetsregistret. Fr att hitta ett officialservitut skall du vnda dig till Lantmterimyndigheten.

Richard Langéen • 2 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *