Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Uppgifter i kpekontrakt

Jag ska slja min fastighet och har upprttat ett kontrakt med kparen. Vid sidan om det skriftliga kontraktet s har vi ingtt en muntlig verenskommelse om att jag 1) ska f tillbaka fastigheten om kparen inte betalar i rtt tid och 2) inte ska ansvara fr eventuella skador som uppkommer efter frsljningen. Rcker detta eller mste allt ing i det skriftliga kontraktet fr att vara giltigt? /Mia

Hej, Mia!
Om du vill kunna ta tillbaka fastigheten om kparen inte betalar i tid s mste detta avtalas i kpekontraktet, 4 kap 3 jordabalken. Du kan ocks lsa det genom en freskrift om att kpebrev skall upprttas. D fullbordas inte kpet frrn du har ftt kpeskillingen, 4 kap 5 jordabalken. Fr vrigt s mste kpekontraktet innehlla fljande uppgifter: fastighetens namn, kpeskillingen, en frklaring av sljaren att gandertten till fastigheten vergr p kparen samt sljarens och kparens bevittnade underskrifter. Det gr att avsga sig ansvar fr framtida skador genom en muntlig verenskommelse, men du skall komma ihg att det r svrt att bevisa sdana avtal vid en eventuell tvist. Drfr br du ven ta med detta i kpekontraktet.

Richard Langéen • 1 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *