Jur kand Richard Langéen

En blogg om juridik, politik och historia

Fel yta i bostadsrtt

Jag har kpt en bostadsrtt som r flera kvadratmeter mindre n vad som sades i samband med frsljningen. Har jag rtt till avdrag p priset? /Dan

Hej, Dan!
En bostadsrtt r ls egendom, vilket innebr att frgan regleras av kplagen (se 17 , 30 , 37 och 38 KpL). Du kan ha rtt till prisavdrag beroende p vilken utfstelse som har skett. Kparen har egentligen en viss underskningsplikt (se 20 KpL) men om en utfstelse har gjorts s reduceras den plikten. Om sljaren har reserverat sig mot eventuella fel i lgenhetsytan eller uppmanat dig att underska hur stor den egentligen r s fall blir det svrt att f ett prisavdrag. I annat fall s anses sljaren ha utfst lgenhetens yta. I RH 1994:124 slogs fast att en utfstelse om lgenhetsytan som sljaren har lmnat i bostadsfreningen befriar kparen frn underskningsplikten och ger rtt till prisavdrag. Det skall tillggas att underskningsplikten r mycket mer lngtgende vid kp av fast egendom, se 4 kap. 19 jordbalken.

Richard Langéen • 1 sep-2008


Tidigare artikel

Nyare artikel

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *